Deprem Bölgesinde Yerinde Dönüşüm Projesi Başlıyor
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, deprem bölgesini eski haline getirmek için başlatılan Yerinde Dönüşüm Projesi kapsamında Malatya’da ilk temelin Cumartesi günü atılacağını duyurdu.
Özhaseki, dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Kabine Toplantısı’nın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Yerinde dönüşüm çalışmaları için inşaatlara başlanacağını söyleyen Özhaseki, “Malatya’da bu projenin ilk temelini cumartesi günü atacağız. Mesela Hatay Antakya merkez yıkıldı, Adıyaman merkez yıkıldı, o merkezleri yeniden yapıp yapacağız. Malatya’nın meydan projesi, Bakırcılar Çarşısı’nın olduğu yerde vatandaşın dönüşümü için hazırlıklarımızı yerinde başlatacağız.” söz konusu.
Yıkılan kent merkezlerinin tarihi dokuya uygun olarak inşa edileceğini vurgulayan Özhaseki, “Yerinde Dönüşüm Projemiz ile vatandaşlarımız her aşaması Bakanlığımızca denetlenecek olan meydanın dışındaki inançlı mekanlarda kendi konut ve işyerlerini yapacaklar. Bu zamana kadar rezerv alanlarda çalışma başlatıldı ancak kent merkezlerinde zemin etütleri yapıldığı için kent merkezlerinde herhangi bir inşaat faaliyetine başlamayacağız. hepsini seferber edin.” ifadeleri kullandı.
Kent merkezleri için projelerin hazırlandığını anlatan Özhaseki, “Güvenli ve merkeze yakın yerlerde yerel mimari dokunun korunduğu inşaat faaliyetlerine başlayacağız. Mimari tasarımlara örnek olacak örnek binalar ve konutlar yapacağız. Hatay merkezde yapmaya başlıyoruz. En fazla 5 kat olacak, zemin 4 katı geçmeyecek.” bilgileri verdi.
Azerbaycan Kahramanmaraş’ta beyin sarsıntısı konutu yapacak
Azerbaycan’ın Kahramanmaraş’ta afetzedeler için konut yapmak istediğini belirten Özhaseki, bu inşaatlar için yerlerin de belirlendiğini söyledi.
Deprem bölgesine ev yapmak isteyen başka ülkelerin olup olmadığı sorusuna Özhaseki, “Uluslararası toplumdan yardım ve destek vermek isteyenler var. Afet sırasında arama kurtarma ve insani yardım çalışmaları için geldiler. Yine Suudiler de depremzede kardeşlerimize ev yapmak istiyor. Bunun için de çalışmalarımıza devam ediyoruz. Yine Özbekistanlı kardeşlerimiz depremzede kardeşlerimiz için 400 konut yapmak istiyor.” şeklinde konuştu.
İstanbul’un kentsel dönüşüm çalışması
Özhaseki, İstanbul’un kentsel dönüşümü için Büyükşehir Belediyesi ve 39 ilçe belediyesinden temsilcilerin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda bilgi paylaşımı ve fikir alışverişinde bulunulduğunu anlattı.
Bu kapsamda bir çalışma grubu oluşturulacağını söyleyen Özhaseki, “Bu çalışma 1-2 ay sürecek. İstanbul’da kentsel dönüşümü nasıl yapacağımızı 1-2 ay içinde netleştirmiş olacağız. Onları dinlemeden kendi düşüncemizi yaparsak o zaman mırıltılar çıkar. Umarım katkı sağlarlar, hepsini davet ettik. Fikirlerini alacağız, yol haritasını belirleyeceğiz.” söz konusu.
Mehmet Özhaseki, “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu toplantıya davetli mi?” sorusuna şu şekilde cevap verdi:
“Evet, davet edildiler, çalışanlarını gönderdiler, kentsel dönüşüm grupları gönderdiler. Yol haritası çıktığında, liderleri davet edeceğim ve açıklayacağım. Onlara birkaç kez söyledim; deprem üzerinde hiçbir siyaset kazanılmayacak, herhangi bir şekilde herhangi bir siyasi ilgi almayacaklar. En azından, liderleri de görecek, bu da liderleri, aynı zamanda siyasetin olduğu için, aynı zamanda, aynı zamanda siyasetin olduğu için, üst düzey olarak görmeye devam edeceğimiz için çağıracağım.” UL Vali Ofisi, çalışmalarımızı hepsiyle birlikte gerçekleştireceğiz. Biz oradaki çatı kuruluşuz. Burada bir yol haritası çizmeye çalışacağız, 3-4 hafta sürer, sonra netleşir.”
kira artışları
Kiraların artmasıyla ilgili soru üzerine Özhaseki, “Kiraların düşmesinin tek yolu konut arzı fazlası. Arz ve talep istikrarında talep lehine bir dengesizlik olursa fiyatı orada tutmakta zorlanacaksınız. Her zamanki gibi fırsatçılar var. Hükümetimiz gerekli düzenlemeleri yaptı ve yapıyor. Arzı artırıp arz ve talep istikrarını sağlayacağız inşallah.” söz konusu.