Haber

İsrail’deki yedek askerlerin “adli düzenlemeye karşı protestosuna” istihbarat ajanları da katıldı

İsrail’de, Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetinin yargının yetkilerini sınırlayan yasal düzenlemelerine karşı ‘isyan’ başlatan yedek askerlere, istihbarat birimindekiler de katıldı.

Askeri istihbarat birimindeki yedek görevli, hükümetin adli düzenlemeyi uygulaması halinde “güvenlik hizmetinde görev almayı reddedeceklerini” açıkladı.

Haaretz gazetesinin haberine göre İsrail ordusunda 400 yedek askeri istihbarat görevlisi; İç güvenlik örgütü Shin-Bet (Shabak) lideri Ronen Bar, dış istihbarat teşkilatı Mossad lideri David Barnea ve İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi’ye mektup gönderdi.

Mektupta, “İsrail’deki asker ve sivillerin anayasal bir kriz durumunda Yüksek Mahkeme ve Başsavcı’nın direktifleri doğrultusunda hareket edecekleri ve İsrail’in hukukun üstünlüğüne tabi bir demokrasi olmasını sağlayacakları” belirtildi.

Mossad Başkanı, Shin-Bet Başkanı ve Genelkurmay Başkanı’nın istihbaratçılar tarafından iyi tanındığını ve onlar gibi “özel harekâttan geldiğini” vurgulayan mektupta, “İzmir’in izlediği yola bakıyoruz. İsrail hükümetinin darbe yapmaya kararlı olacağı endişesi ve korkusu var.” terimler yer aldı.

Güvenlik görevlisi “uluslararası mahkemelerde” yargılanabilir

Askeri istihbarat birimindeki yedek çalışan, hükümetin yargı düzenlemesi sonucunda “hukukun üstünlüğü ile Yargıtay ve Başsavcı liderliğindeki eksikliklerin ulusal güvenliğe zarar vereceği ve güvenlik personelinin yargılanması gerekeceği” uyarısında bulundu. uluslararası mahkemelerde.”

“Diktatörle işimiz olmaz, olmayacağız”

Söz konusu yedek askeri istihbarat görevlileri, hükümetin yargının yetkilerini kısıtlayan düzenlemelerini uygulaması halinde “güvenlik teşkilatında görev yapmayı reddettiklerini” açıklayarak, ordu ve güvenlik yetkililerinin yedek askerlere “geri dönmeleri” çağrısına dikkat çekti. görevlerine” dedi ve şunları kaydetti:

“Bizi yatıştırmak için yapılan toplantılar işe yaramayacak. Bir diktatörle anlaşma yapmayacağız, yapmayacağız. Yedekleri bir diktatöre hizmet etmeye zorlayamazsınız.”

Haaretz gazetesinin haberinde, mektuba imza atan yedek istihbarat görevlilerinin daha önce birçok tehlikeli operasyona katılmış ve sınır ötesi görev yapmış isimler olduğuna da dikkat çekildi.

Netanyahu hükümetinin tartışmalı ‘yargı reformu’

İsrail Adalet Bakanı Yariv Levin, 5 Ocak’ta Yüksek Mahkeme’nin yetkilerini sınırlayacak ve yargının yargıçların seçimi üzerindeki etkisini azaltacak bir yasa planladıklarını duyurdu.

Yargının yetkisini azaltan bu adım, İsrail’in en yüksek yargı mercii olan Yüksek Mahkeme’nin Meclis’in çıkardığı yasaları bozma ve yargıçların atanmasında söz sahibi olma yetkisini elinden aldığından, İsrail kamuoyunda yoğun tartışmalara yol açtı.

İsrail Başsavcısı Gali Baharav-Miara, hükümetin yargı düzenlemesine itirazlarını yazılı olarak iletti ve kaygılarının “kuvvetler ayrılığı, yargı bağımsızlığı ve bireysel hakların korunmasının bozulması” üzerinde odaklandığını belirtti.

Tel Aviv başta olmak üzere ülke genelinde on binlerce İsrailli 2 ayı aşkın süredir hükümetin yargısal düzenlemelerine karşı kitlesel protestolar düzenliyor.

İsrail polisi son dönemde özellikle Tel Aviv’de “sivil itaatsizlik eylemleri” adı verilen kitlesel protestolar sırasında yolları kapatan göstericilerin bir kısmına cop, ses bombası, atlı birlik ve TOMA’dan gelen kokulu sularla müdahale etmişti.

Başkan Isaac Herzog, hükümetin yargı düzenlemesi konusunda görüş birliğinin “yakın” olduğunu belirtirken, muhalefet liderleri, söz konusu düzenlemeyle ilgili olarak hükümetin yasal sürecini durdurmadan müzakereleri reddettiklerini açıkladı.

Tartışma orduya sıçradı

Yargı düzenlemesine yönelik İsrail ordusu içinden yansımalar, bu konuda hükümete yönelik baskıları yeni bir boyuta taşımıştı.

Orduda görev yapan 37 yedek savaş pilotu, yargının yetkilerini kısıtlayan yasa tasarısına tepki olarak 8 Mart’ta yapılacak eğitime katılmayacağını 5 Mart’ta açıklamıştı.

Aynı formda, İsrail ordusuna bağlı siber güçlere bağlı albay, teğmen ve tümgenerallerin de aralarında bulunduğu 150’ye yakın işçi, yargısal düzenleme durdurulmadığı takdirde bundan sonraki eğitimlere katılmayacağını açıkladı.

Öte yandan yedek birliklerin kararına tepki gösteren Başbakan Netanyahu, askeri tatbikatlara katılmayı reddetmelerinin “varoluşsal bir tehdit” oluşturduğunu söyledi. konuşmuştu.

İsrail ordusundaki farklı kuvvet ve birliklerden bazı yedek askerler de aynı nedenle eğitimlere katılmayacaklarını açıkladı.

Netanyahu hükümetinin yargısal düzenlemesine yönelik protestolar kapsamında yarın ülke genelinde yolların kapatılması, tren seferlerinin durdurulması gibi gündelik hayatı aksatacak “sivil itaatsizlik eylemlerine” davet yapılıyor.

haber-kula.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu